Skal vi ophøje symptomer til en sygdom ?

Jeg vil påstå, at der er forvirring på området. Har du tænkt på, at en diagnose tit og ofte hedder det samme som de symptomer patienten lider af.

Jeg møder dem i klinikken når de kommer med ”restless legs”, for højt bloddtryk eller søvnløshed bare for at give et par eksempler. Det er symptomer, de kommer med, men de har navne som sygdomme – og så opstår forvirringen.

Et symptom er kroppens tegn på at der er noget galt. Symptomerne er ikke en fejl, de er kroppens geniale løsninger på at overvinde problemet. Men nu er de ligepludselig en sygdom! Kroppens intelligente reaktion på noget, der sker i kroppen er pludseligt sygt? Nej, i mine øjne er det vejen til at blive rask. Kunne vi ikke kalde symptomer for ”helingsprocesser”. Det giver et helt andet syn på sagen.

Jeg vil gerne opfordre til at tro på kroppen. Det er en naturlov at kroppen kan hele sig selv. Skær dig, og det heler op, bræk en knogle og det heler op. Tillad en betændelse at gøre sit arbejde, for det er immunforsvarets reaktion til at rydde op i en skade, der er sket på/i kroppen. Kroppen arbejder på at skabe ro, orden og balance og sundhed hele tiden og nogle gange mærkes det som symptomer. For ikke at blive forskrækket af symptomerne kræver det at du prøver at forstå kroppen og have tillid til den. Hjælp den til at hele op igen.

Årsagen til dine symptomer er vigtige, men de bliver glemt i diagnosens hellige navn. Har du uregelmæssigt hjerteslag en dag (arytmi), så er det jo ikke fordi dit hjerte pludselig beslutter sig for at slå anderledes. Der er en årsag og den kunne være, at du er dehydreret og mangler salte i kroppen. Hjælper det at tage hjertemedicin og tvinge kroppen til at slå rytmisk eller kunne det klares med at drikke mere vand og få styr på mad- og drikkevanerne? Ja.

Et andet ekesmpel er betændelse et sted i kroppen. Her udskrives der tit anti-inflammatorisk medicin og kroppens egen heling forstyrres fordi det er det, medicinen er designet til at gøre. Når du stopper med at tage den, så kommer inflammationen igen (heldigvis – for kroppen vil rigtig gerne gøre sit arbejde). Er det en dum eller en genial krop? Er det en dum eller en genial behandling? Kunne du istedet find ud af, hvorfor betændelsen opstod og sætte ind med foranstaltininger her istedet? Kunne du hjælpe kroppen med at være mere effektiv og hurtig i helbredelsen, så du kunne komme videre med at leve et sundt liv?

Suppressiv medicin (undertrykkende medicin) bør anvendes der, hvor undertrykkelse er påkrævet, men hvor heling ønskes, så skal understøttende medicin bruges (fx. Homøopatisk medicin).

 

Tænk lige over det et par minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *